Articole

Pacientul psihoterapeut

Oare îşi poate imagina cineva un bucătar care nu îşi gustă propria mâncare? Cum ar arăta, oare, şi ce gust ar avea o astfel de hrană, netrecută prin propriile papile gustative ale bucătarului ei? O să mă întrebaţi acum ce legătură are psihoterapeutul cu bucătarul şi psihoterapia cu bucătăria? Ei bine, răspunsul este simplu: aşa cum bucătarul nu poate face o mâncare gustoasă dacă nu ştie şi nu simte gustativ cum se amestecă ingredientele pe care le foloseşte, tot la fel un bun psihoterapeut nu poate avea acces la ceea ce înseamnă experienţele terapeutice pe care a învăţat să le utilizeze cu pacienţii săi, dacă nu le va simţi, experimenta şi conştientiza pe propria persoană.

Citeste mai mult ...
Filosofia Zen şi Psihoterapia
Motto:
„ZEN nu este o practică spirituală, ci mai mult decât atât, căci se situează dincolo de spiritual şi de material. ZEN înseamnă a-ţi concentra toată fiinţa în ceea ce faci, orice.  Înseamnă A FI. Înseamnă a mânca atunci când mănânci, a merge atunci când mergi. A FI aici si acum, în orice moment.  Nu este un mijloc de a atinge un scop. Este doar ceea ce este deja, la intensitate maximă. ZEN nu serveşte la nimic anume ... Şi totuşi ... 

(Dokusho Villalba Roshi)

Citeste mai mult ...
Responsabilizarea fratelui mai mare

Probabil că mulți dintre voi aveți un frate mai mare sau poate mai mic. Cu siguranță că unii v-ațidorit cu adevărat venirea lui pe lume, l-ați ,,cerut” chiar părinților voștri, la un moment dat, din dorința unei alianțe nerostite. Dar sunt printre voi și aceeia care nu au fost prea încântați de apariția mezinului în familie. Cum este să fi frate mai mare? Este posibil ca voi să știți cel mai bine.

Dar și eu vă pot spune câte ceva despre acest aspect, din experiența mea de ,,mămică de trei”. În această ipostază pot observa zilnic ,,cum este să fi frate mai mic”, ,,cum este să fi frate mai mare” sau ,,cum este să fi și frate mare și frate mic în același timp”. Pentru copii, uneori, este destul de greu să fie sau să aibe un frate. Vorba românului ,,Frate ca frate, da’ brânza e pe bani!”.

Citeste mai mult ...
Bucuriile și frustrările copiilor în funcţie de locul ocupat în fratrie
Motto:

Deşi acest lucru nu pare întotdeauna şi în toate cazurile ceva evident, fraţii îşi oferă unul altuia dragoste şi suport, şi o permanentă experienţă de relaţionare cu ceilalţi.

Citeste mai mult ...
„Cei trei iezişori” – Complexul de rivalitate fraternă
 Motto:
„Trei iezi cucuieţi
Uşa mamei descuieţi!
Că mama v-aduce vouă:
Frunze-n buze,
Lapte-n ţâţe, ...

(„Capra cu trei iezi”, Ion Creangă)

Citeste mai mult ...
Cu RELAŢIA la terapie
Motto:

„Suntem responsabili de ceea ce facem cu ceea ce ni se întâmplă” (Jacques Salome)

Ni se întâmplă să ne naştem, să creştem, să comunicăm, să ne îndrăgostim, să iubim ... . Într-o viaţă de om multe lucruri ni se întâmplă. Dar ştim mereu ce să facem cu ceea ce ni se întâmplă? Intrăm într-o relaţie de cuplu şi ni se pare că se întâmplă cel mai frumos lucru. Dar ştim ce să facem cu acest   „frumos, cu adevărat? În cuplu  „partenerii se satisfac, se stimulează, se susţin, se dezvoltă şi se realizează ca individualităţi biologice, afective şi sociale, unul prin intermediul celuilalt” (Stoltz, 2012).

Citeste mai mult ...
Stări emoţionale în preajma sărbătorilor de iarnă

Sărbătorile, în general, dar mai ales cele de iarnă, reprezintă momente importante ale anului, fiind perioade încărcate de diferite semnificaţii. Sunt perioadele în care ne amintim de cei dragi, de trecut şi de copilărie, şi chiar de noi înşine, prin accentele, fortuite, de introspecţie. Sunt perioadele cele mai lungi de pauză şi vacanţă de sărbătoare ale anului. Astfel, pierdem, pentru o vreme, contactul cu responsabilităţile serviciului, iar viaţa socială îşi reduce parcă şi ea intensitatea. Totul se pregăteşte pentru sărbătoare. Până şi natura îşi domoleşte ritmul alert al zilelor obişnuite şi, aşa cum ne-a obişnuit, ne trimite spectacolul feeric al fulgilor de nea. Se pare că nimeni şi nimic nu poate opri festinul iernii. Şi tot acum, Crăciunul ne aduce, odată cu cea mai mare sărbătoare religioasă creştină - Naşterea Domnului – un prilej unic de bucurie, pace şi linişte spirituală.

Citeste mai mult ...
Comunicarea prenatală verbală şi non-verbală
 Motto:

Maternitatea reprezintă începutul unui nou anotimp interior: cel al iubirii necondiţionate, infinite, de sorginte divină.

Aici este universul în care EU-ul este cel mai fericit. Aici este „acasă”, pentru 9 luni, al viitorului bebeluş care se va naşte. Mami ştie, dar mai ales, simte acest lucru. Pentru că bebeluşul îi comunică lui mami toate stările pe care le traversează în perioada sa de glorie.

Mă întreb dacă voi ştiţi lucrurile acestea? Vă mai amintiţi cum comunicaţi cu mămica voastră în aceea perioadă? Greu de spus, nu-i aşa?

Citeste mai mult ...